Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kutya etetése (6 hetes-8éves korig)

Ha a bumfordi apróság 8-10 hetes korában kerül új otthonába, akkor mindenekelőtt tisztázni kell a tenyésztővel, hogy milyen etetési módszerrel történt az átállás az önálló táplálkozásra. Ennek ismeretében lassan, fokozatosan szoktassuk hozzá az új étrendhez. A fokozatos átállás aranyszabálya arra az esetre is érvényes, ha a kölyköt 2,5-3 hónapos korában vette meg új gazdája. Ilyenkor is meg kell tudni a tenyésztőtől, hogy az utolsó egy-két hétben mivel és hányszor etette a kiskutyát. A megváltozott körülmények és környezet miatt a kölyök eleinte nyugtalanabb, ez az állapot azonban többnyire csak átmeneti jelenség, megfelelő táplálás, nyugodt bánásmód mellett 3-4 nehéz nap után a problémák megoldódnak. A 6-8 hetes kölyköt naponta háromszor-négyszer etessük, mégpedig mindig friss, langyos, pépes ételekkel. Az adagokat fokozatosan növeljük! Gondoljunk arra, hogy ez idő tájt a kölyök viharos gyorsasággal fejlődik; táplálékszükséglete - testtömegéhez viszonyítva - körülbelül kétszer annyi, mint egy felnőtt ebé! Naponta és testtömeg-kilogrammonként 1200 kJ. (A táplálékok egyes részeiből az élő szervezetben hő- és vegyi energia keletkezik. Az energiát a nemzetközi szám- és mértékrendszer (SI) szerint kilojoule egységben (kJ) jelöljük az eddig használatos kilokalória (kcal) helyett. 1 kcal = 4,18 kJ. A szervezetben 1 g fehérjéből, és 1 g szénhidrátból 16 kJ, 1 g zsírból 38 kJ energia szabadul fel.

 

A kölykök táplálék felvételi viselkedése rendkívül változó. Némelyikük egy-két perc alatt mindent felhabzsol, amit csak kínálunk neki, mások viszont jó ideig elpiszmognak az étellel. Ám az ilyenfajta "lusta" kiskutya számára se engedélyezzünk fél óránál több időt a táplálék elfogyasztására. Ha ez alatt esetleg csak a porciója felét enné meg, de úgy tűnik, hogy jóllakott, akkor vegyük el előle az ételt, és csak a következő étkezésnél kínáljuk újból. Időt és fáradságot takaríthatunk meg, ha a kölyök napi táplálékadagját egyszerre állítjuk össze, és 3-4 részre osztjuk, attól függően, hogy napjában hányszor adunk enni a kiskutyának. Az előre elkészített táplálékot lehetőleg hűtőszekrényben vagy legalábbis hűvös helyen tároljuk - főleg nyáron -, mert a készétel gyorsan romlik és könnyen hasmenést vagy hányást okozhat. Ez pedig rövidebb-hosszabb időre visszavetheti a kiskutyát a fejlődésben. A helyesen táplált kölyök nyugodt, sokat alszik, de sokat játszik is, és testtömege szemlátomást állandóan gyarapodik. Az apróságok étvágya és táplálékszükséglete - akár a felnőtt állatoké - igen különböző. Vannak kiskutyák, amelyek viszonylag kevés mennyiségű táplálékkal is beérik és jól fejlődnek, viszont vannak olyanok is, amelyek mindent felfalnak, és csak így gyarapodnak. A 2-5 hónapos kölyköt már naponta 2-3 alkalommal táplálhatjuk. Ha úgy látjuk, hogy a kiskutya hízik, akkor természetesen csökkenteni, ha sovány, növelni kell a táplálék mennyiségét. A kölyök egyébként ilyenkor fejlődik a legerélyesebben, különösen, ha nagy testű kutyák csemetéjéről van szó. Éppen ezért, ha ebben a kritikus időszakban valamilyen okból nem tudunk teljes értékű táplálékról gondoskodni a számára, akkor étrendje ásványianyag- és vitamin-kiegészítésre szorulhat.

 

A fogváltódás, az állandó fogak kibújása idején - kb. 14 hetes kor körül - mintegy "nyugtató" gyanánt, lapos vagy csöves szarvasmarha-, illetőleg sertéscsontot adhatunk a kölyöknek. Ezzel egyrészt enyhítheti fogínye viszketését, másrészt kielégíthetjük kalcium-foszfor igényét. A csontrágás mellesleg azért is hasznos "tevékenység", mert védi a fogakat a fogkőtől. Kisebb csontokat (pl. darabolt csontot, csirke vagy egyéb szárnyas csontját, amely könnyen szilánkokra hasad) persze sohasem adjunk sem a kiskutyának, sem pedig a felnőtt ebnek. Ezeket a csontokat az állat egy darabban lenyelheti, megakadhatnak a nyelőcsövében, illetve kilyukaszthatják a beleit.

 

Az 5-7 hónapos, vagyis a serdülő kölyköt naponta csupán kétszer etessük. Az élelem összmennyiségét persze növeljük, hogy elősegítsük az állat lendületes, gyors fejlődését. Fontos, hogy a kölyök étrendjének 3/4 része tartalmas fehérje legyen!


A a kis termetű ebek 7-10 hónapos korban közelednek a teljes testi kifejlődésheígy

táplálékszükségletük csökkenhet. A lassabban érő, nagy termetű fajták egyedeinek

étvágya viszont még ilyenkor is fokozódhat! A nagy testű kutyák kivételével a 10

hónapos korú ebet már tulajdonképpen felnőtt állatnak tekinthetjük, s bár

tápanyagszükséglete ugyanaz mint 7-10 hónapos korában, a naponta elfogyasztott

élelem mennyisége kissé megnövekedhet, mivel egyszerre többet eszik.

 

A növekedő kutya időnként minden különösebb ok nélkül kihagyhat egy-egy étkezést, de ez egyáltalán nem ok az aggodalomra. Tegyük hozzá azt is: ebünk étvágya függ a tartási körülményektől. Az aktív, jól és sokat foglalkoztatott kutya nyilván többet eszik, mint kevesebbet mozgó társa. Az is nyilvánvaló, hogy a szabadban tartott kutyának nagy hidegben több kalóriára van szüksége. Szőrtakarója ugyan védi a zord időjárástól, de ez nem helyettesítheti a szükséges kalóriát. Az állat étvágya persze nem tart tüstént lépést az időjárás változásaival, ám néhány hidegebb nap után - és persze némi súlyveszteség árán - ösztönösen egyre többet eszik majd. Ha viszont már felöltötte téli bundáját, étvágya ismét normalizálódik.

A felnőtt kutya étrendje:

 

Mindenekelőtt azt kellene tisztáznunk, mikor tekinthetjük "felnőttnek" a kutyát. Nos, némiképp leegyszerűsítve a dolgot akkor, amikor csontváza már nem nő tovább.

 

A teljes érettség ideje és tartama a különböző fajtáknál változó; a törpefajták általában 12, a nagy testűek pedig 18-24 hónapos korukban érik el a kifejlett kori testnagyságukat. A kutya "felnőtté válását" egyébként megváltozott viselkedése – komolyabbá, öntudatosabbá" válik - és étvágyának hirtelen csökkenése is jelzi. Az étvágy csökkenés a testben bekövetkezett változást tükrözi: az állat már nem növekedik tovább, mert kifejlődött. (Amennyiben az eb étvágya, étel iránti mohó érdeklődése változatlan marad - s ha ráadásul mindezt hányás hasmenés vagy éppenséggel székrekedés kíséri, forduljunk állatorvoshoz!)

 

A felnőtt kutya életében a helyes tartás és gondozás, valamint a következetes és szeretetteljes nevelés mellett fontos szerepe van a táplálásnak. Ha az állat étrendje hiányos vagy egyoldalú különböző betegségeket kaphat, illetve lesoványodhat vagy kórosan elhízhat, és így alkalmatlanná válhat a tenyésztésre. Kutyáinkat egyébként inkább az elhízás, mint a soványság veszélye fenyegeti, hiszen természetüknél fogva falánk állatok. A kövér ebek gyakran küzdenek légzési zavarokkal, de rossz kondíciójuk különféle bőrbetegségeknek és anyagcserezavaroknak, valamint szív-, máj és veseelégtelenségeknek is okozója lehet. A hosszú évezredek során a kutya táplálkozási szokásai alkalmazkodtak, igazodtak ugyan az emberéhez, mégsem mérhetjük azonos mércével az ember és az állat élelmezési igényeit. Tartsuk szem előtt, hogy kedvencünk táplálékfelvételi rendszere - bármennyire is hozzáidomult az emberi életformákhoz és szokásokhoz - bizonyos fokig hű maradt vad őseiéhez.

 

A kutya "ragadozó"; annak idején ősei elsősorban éjjel jártak zsákmány után, és akkor csillapították éhségüket. Ez a szokásuk lényegében megmarad - sok kutya ha teheti (vagy ha tehetné), csak vagy éjszaka fogyasztja el táplálékát. A gazda vegye figyelembe ezt a "fejlődéstörténeti sajátosságot", és azt az ebet, amely így viselkedik, csak délután vagy estefelé etesse. A kutya húsevő: táplálékának alapja a hús. A háziasítás révén azonban megszerezte azt a képességet, hogy a húson kívül egyéb eledelt is hasznosítson, úgyhogy manapság nyugodtan etethetjük vegyes táplálékkal. Mindazonáltal a hús maradt a legfontosabb eledele, hiszen ez a legfőbb fehérjeforrása, amelyre elengedhetetlen szüksége van az izom-, a tej- és szőrképződéshez. A kutya táplálékának ezért mindig kell tartalmaznia bizonyos mennyiségű állati fehérjét. Ezen természetesen nem csupán a szarvasmarha, sertés, baromfi, nyúl stb. húsát értjük. Teljes értékű táplálékot jelentenek az olcsóbb zsigeri szervek (gyomor, bendő, tüdő, lép) is, amelyeket a kutya megfőzve szívesen fogyaszt. Kizárólag hússal való etetése azonban éppen olyan hiba, mint a hús nélküli táplálás.


Hamár egyszer a kutya húsevő ragadozó miért nem állhat a teljes táplálékmennyisége hhúsból?


 

Nos, ennél a pontnál megint csak szeretnénk emlékeztetni önt a kutya vad őseinek táplálkozási szokásaira, illetve a farkas és a házi kutya merőben eltérő életkörülményeire. Nevezetesen arra, hogy bár a kutya valóban húsevő, legalább 15-20 ezer esztendő óta háziasított állat, és ennek következtében táplálkozásbiológiája jelentősen megváltozott. Mindenekelőtt módosult a táplálékfelvétel ritmusa. Ebünk manapság - hála gondos és szerető gazdájának - nincs kiszolgáltatva a vakszerencsének, annak, hogy mikor sikerül zsákmányt ejtenie. Naponta gondoskodunk táplálékáról. Ez kétségtelen előny, de ugyanakkor azt is jelenti, hogy ebünknek nem nagyon adódik alkalma arra, hogy időnként korlátlanul telezabálja magát. Gyomorűrtartalma viszont nem változott - testéhez képest nagy és tágas -, s emiatt aligha lakna jól, ha a hús mellett nem kapna némi kiegészítő táplálékot növényi anyagokból, szénhidrátokból stb. Változott a hús minősége is. Házi kedvencünk a zsákmányolt állat húsával szemben vágóhídról származó húst kap, tehát általában nem jut hozzá sem az állat véréhez, sem a béltartalmához. Ezért tápanyagokban gazdag növényi eleségről gondoskodnunk kell a számára. A hüvelyesek (borsó, bab) például fehérjében gazdag növényi élelmiszerek. Fehérjetartalmukat azonban a kutya csak csekélyebb mértékben hasznosítja, mivel más aminosavakat (fehérjeépítő elemeket) igényel, mint amelyek a növényi fehérjében előfordulnak. Ezért a növényi termékek magas fehérjetartalmuk ellenére sem szolgálhatnak húst helyettesítő alaptáplálékul, kivéve a szóját. A hüvelyesek nehezen emészthetők, és az állat beleiben jelentős erjedést idézhetnek elő. Ezért a kutya táplálására kevésbé alkalmasak. A táplálékban a hús és a növényi anyagok között természetesen meghatározott aránynak kell lennie, amelyet minden esetben a kutya "fejlettségi fokához" és teljesítményéhez kell igazítani. Minél erősebb az állat fizikai igénybevétele, annál több húst igényel a táplálékában.

Az energiaszükséglet fedezésére főként a bőséges szénhidráttartalmú eledelek szolgálnak, amelyek közül a zabpehely, a kukoricapehely, a búzadara, a kenyér és a különböző tésztafélék - megfelelő mennyiségű hússal együtt! - mind-mind kitűnő eledel. Különösen ajánlható a zabpehely, amelynek egyúttal viszonylag magas a zsírtartalma is. Bár a rizs szénhidrátban gazdag, fehérjében és vitaminban szegény, túlzott és huzamos etetése esetén az állat elhízhat, hajlamos lehet az ekcémára, vitaminhiány léphet fel nála. Sokoldalúan összeállított eleség alkotórészeként azonban nyugodtan alkalmazható. A legjobb a tisztítatlan tört rizs, mivel még viszonylag sok vitamint tartalmaz, míg a drágább minőségű rizs összetételét tekintve alacsonyabb értékű. Figyelembe kell azt is venni, hogy a gabonafélék és a belőlük készült termékek foszforsavakban gazdagok, ez a körülmény pedig kedvezően befolyásolja a kutyánk csontjainak szerkezetét. A burgonya táp- és ásványianyag-tartalma olyan csekély, hogy egyrészt túl nagy mennyiséget kellene adnunk belőle a kutyának, másrészt pedig, ha például többet adunk belőle, könnyen felpuffadhat. Burgonyát tehát csak felnőtt kutyának vegyes táplálék részeként, és alaposan összenyomkodva, összetörve adjuk, mivel az egész darabok emésztetlenül távoznak a bélsárral. A fehérjeszükségletet fedező táplálékok, valamint az energiát szolgáltató anyagok mellett minden élőlénynek szüksége van ásványi anyagokra, nyomelemekre és vitaminokra is.

 

A felnőtt kutyát 1-8 éves kora között naponta csupán egyszer etessük. Amennyiben úgy döntünk, hogy a napi élelemadagját két részletben kapja meg, akkor az első porciót reggel, a másodikat pedig 5-6 óra tájban - ne később! - "tálaljuk", hogy legyen elegendő ideje a táplálék megemésztéséhez, mielőtt éjszakai alvásra térne. Az ételt szobahőmérsékleten vagy langymelegen adjuk a kutyának, sohasem forrón vagy fagyott állapotban, azonmód, ahogyan kivesszük a hűtőszekrényből. Igyekezzünk mindig ugyanabban az időpontban és ugyanazon a helyen etetni az állatot. A maradékot távolítsuk el, hogy a kutya megtanulja: az egyes étkezések között nem kap enni és a kunyerálás is haszontalan. Evés után az ebnek pihenésre van szüksége. A felnőtt kutya egészséges étrendje körülbelül 50 százalék állati fehérjéből, 40 százalék szénhidrátból és 10 százalék zsírból álljon. A közölt táblázat segítségével meghatározhatjuk, hogy kutyánknak naponta mennyi táplálékra van szüksége. Ezek az adatok természetesen csupán megközelítő átlagos értékek, hiszen a táplálék mennyisége függ a kutya súlyától, nagyságától, korától, de még attól is, hogy mennyit mozog, és hogy szervezete milyen hatékonysággal hasznosítja az eleséget. Sajátos módon hatással van az állat étvágyára a neme (kan vagy szuka), sőt még az évszakok változása is.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

скачать трейнер для fifa 15

garneurex, 2018.03.30 14:00

Это сообщение, бесподобно ))), мне нравится :)

---
Бывает же такое..... скачать бутсы для fifa 15, fifa 15 скачать торрент бесплатно или <a href=http://15fifa.ru/>fifarus</a> fifa 15 комментаторы скачать торрент

vivien.csiki@gmail.com

csiki vivien, 2017.12.26 21:39

És a 10 éves kutya étrendje

antonia

Amy, 2017.12.13 23:52

A kutya felnott varhato sulyanak a 3% kell oda adni, bar ennel lehet tobb js ha azt latjak, hogy nem fejlodik a kutya. Nezzenek utana a BARF etetesi modnak! Nekunk bevallt!

Re: antonia

Antonia, 2017.12.13 23:53

Azt elfelejtettem, hogy kolyokkorban.

Debrecen

Miklós, 2017.06.26 20:44

Arra lennék kíváncsi hogy mit adjak enni egy 6 hetes kiskutyanak , ha nem akarok tapot etetni vele

Zsuzsiosztrogonac@gmail.hu

Osztrogonàc zsuzsanna, 2017.05.26 06:44

Màltai selyem kutyàm van, 3 èves.Mivel ndm csìpi a tàpot, főtt hùssal etetem( üsző, szàrnyas) kukoricapehelyjel, rozskenyèrrel kiegèszìtve.Èrdekel hàny gramm husit kaphat naponta ès mennyi az optimàlis kalòriabevitel, hogy elkerüljük az elhìzàst ?...Előre is köszönöm

7584babócsa kossuth 65

vitelics mónika, 2017.05.23 14:38

6 hónapos a francia bulldog kutyusom nem akar 2 napja enni nagy könyörgéssel eszik egy picit a tápot egyáltalán nem eszi meg mit csináljak hogy egyen?
KÖSZÖNÖM A VÁLSZOKAT

2300 Ráckeve, Duna u. 2/A

Kósa Antal, 2017.03.09 09:44

Azt hittem, hogy olyan mondatokat találok, amelyben konkrétan az szerepel, hogy mit adhatunk egy 1012 hetes kutyusnak enni. Ám ilyet nem találtam.
Konkrét ételnevekkel várom megtisztelő válaszukat.

Üdvözlettel:
Kósa Antal

minekezide

okostojás, 2014.06.28 16:51

Az milyen qrvajó, hogy az egyik bekezdés szerint este etessük, mert az éjszakai táplálkozáshoz van szokva, a másik bekezdésben meg már 5-6 után ne adjunk neki enni, hogy legyen ideje még alvás előtt emészteni. Kb. ennyit is érnek az ilyen kutyás blogok, az összes többi információjukkal együtt...

Re: minekezide

irecsavok, 2015.02.05 06:32

Szerintem félreértetted. Volt egy általános ismertető és volt egy tanács.
Nekem fontos információkat adott a leírás.
Nagyon fontos az etetésnél a rendszeresség. Nekem egy keverék fél éves kutyusom van, aki naponta kétszer eszik. Nem szereti a konzerv kaját ezért minden másnap főzök neki egy csirkecomb-rizs-zöldség kombót természetesen kicsontozva. Nagyon szereti. Egy kevés száraz kutyaeledellel kiegészítve....

Re: minekezide

reka, 2015.05.01 23:15

Szovegertest még gyakorlni kéne ;)
Napi 1x-i etkezesre ertette az esti etetest. Napi 2x-i etkezesnel pedig azert irta, hogy nem szabad 5-6utan, mert reggel.kapja a kovetkezo adagot!!! Es addig meg kell emesztenie.

Re: minekezide

Affetto, 2015.10.22 11:01

Én nem vagyok híve az 1* etetésnek :( az ember sem 1* eszik

Reggeliztetem őt és kap még 1* így ne teherheli le a gyomrot

Re: Re: minekezide

LaciBorsod01, 2016.07.09 18:41

Maximálisan egyetértek !

Re: minekezide

Panka, 2016.10.04 14:04

Na ha itt tartunk milyen kehet a nyers főtt hús????

kodukko@vipmail.hu

Kovács Gábor, 2016.03.23 06:46


Csevegés indítása

Tisztelt cím
Kérdezni szeretnék tőled, van egy egy éves szuka mastiffom és gondba vagyok mert fehérje allergiás ,nem tudom mivel kéne etetni mindent próbáltam már de nem sikerül nagyon erős illata van és foltokban elmegy a szőre! Tudnál esetleg segíteni?Vagy ajánlani valamit mivel kéne etetni hogy rendbe jöjjön? A helyi orvosommal nem tudok dűlőre jönni!

Re: kodukko@vipmail.hu

Éva, 2016.07.19 11:57

Állat orvos mit ajánlott? Sok esetben itt csak a speciálisan kifejlesztett gyógytápok segítenek. Ha tápban gondolkodunk akkor ajánlom a PLATINUM termékeit.
http://www.platinum-natural.hu/platinum_szaraz_kutyatapok
Sok allergiástól halottam már pozitív tapasztalatokat.
Ezen kívül esetleg; természetesen az állatorvossal egyeztetve; ki lehetne próbálni a nyers etetést.
http://barfmagyarorszag.hu/

6750.Algyő.Korsó u.2.

Mezei István, 2014.03.27 09:12

Szükséges e a heti egy alkalommal koplaltatni a kutyát.Ha igen,mi ennek a magyarázata?

Re: 6750.Algyő.Korsó u.2.

anonym, 2015.12.11 17:58

Azért mert így egészséges. De ez csak a panelban tartandó kutyákra érvényes. Különösebb magyarázatot nem igényel.

Re: 6750.Algyő.Korsó u.2.

Klarissza, 2016.05.31 11:24

Első kutyás vagyok.Tanácsokat szeretnék kérni a tartáshoz,főleg az etetéshez. /Máltai selyem szuka/ most száraz tápot kap amit beáztatok és rizzsel keverem mást nem kap.1 hete van nálam és 9 hetes.A lányomtól kaptam ajándékba.1héten 3szor egyedül van reggel 8-16ig.Ezeken a napokon nem veszem el tőle a kaja maradékát amit reggel adok neki,mert nagyon keveset egyszerre.Egyébként 4-szer eszik 1 nap.Húst és zöldséget adhatok-e neki már? és milyen zöldséget?,ha főzhetek neki kell-e fűszerezni az ételt? a segítséget előre is köszönöm Klarissza

Re: Re: 6750.Algyő.Korsó u.2.

Éva, 2016.07.19 11:23

Ha tápot eszik a kutya nincs szükség egyéb szénhidrátos kiegészítésre (rizs, gabona, pehely, kukorica), esetleg nyers főt hús még lehet hozzá adni, de általában pont az a probléma, hogy a kevésbé jó minőségű tápok túl sok gabonát tartalmaznak.
Mi nyers csirke hússal és prémium táppal etetünk. Gyönyörű és egészséges. Most 13 hónapos.