Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Érzékszervei:

 Érzékszervei:

        -Orr

        -Fül

        -Szem

 

 

  • Orr:

            

kutyaorr.jpgA kutya legfontosabb érzekszerve az orra. A kutatók szerint az ebek szaglása körübelül egymilliószor fejletteb mint az emberé, ezért környezetüket legfőképpen szagok alapján ismerik meg és azonosítják. A kutya számára a szagok színes formákat, foltokat és örvényeket alkotnak 2tapintható" valóságként veszik őket körül, tehát fizikai támpontokat nyújtanak, és épp oly jelentőséggel bírnak, mint az ember számára a látás. A kutyák elképesztő ügyességgel találják meg a vad nyomát. A kutya megjegyzi az egyes emberek és fajtársai, a ámára kedves tárgyak és különféle táplálékok szagát, és képes felkutatni a szag forrását

 

 

  • Fül:

 

A szaglás után a kutya legfejlettebb érzékelése a hallása. A hallás más érzékelésekhez viszonyítva különféle élességben fejlődött ki a különböző fajták egyedeinél, s gyengül az előrehaladó korral, akárcsak a látás. A tevékeny eb viselkedése mindig azt tanúsítja, hogy akusztikailag is érzékeli a környezetét. A kutyák közötti társas kapcsolatok mindenekelőtt hangok kibocsátásán alapulnak, s életük számos mozzanata is, így vagy úgy, ugyancsak függenek a hallástól.

A kutya nagy pontossággal lokalizálja azt az irányt, ahonnan a hang származik. A hangforrás felé fordítja a fejét, mégpedig úgy, hogy a hang azonos erővel érje mindkét fülét, pillantását pedig arra felé szegezi, amerről a hang érkezik. Amennyiben nem sikerül megpillantania a hangot adó dolgot, és nem tudja legyőzni kíváncsiságát sem, ide-oda billenti fejét, s ily módon pontosan tájékozódik a hang eredetéről.

Kép

A hangforrás meghatározásában a kutya magasan túlszárnyal minket, embereket. Ha az eb körül képzeletbeli kört rajzolunk, és azt beosztjuk 360 fokra, 5 foknyi pontossággal képes lokalizálni a hangot, vagyis ötször-tíz-szer pontosabban, mint mi. Laboratóriumi vizsgálatokkal kimutatták, hogy a kutya képes megkülönböztetni olyan hangforrásokat is, amelyek a kísérleti állatokhoz viszonyítva csupán egy foknyi távolságra vannak egymástól -azonban ez a csodálatos helymeghatározóképesség-szint csökken, ahogyan a hangfrekvencia emelkedik.

 

 

 

 Szem:


kutyaszem.jpg

A kutyák ös
szebújnak, hogy melegítsék egymást, nyalogatják és pofozgatják társaikat a 
dominancia-viszonyok kialakításakor.
Látásuk kevésbé éles, mint a szaglásuk. Arányaiban nagyobb szaruhártyájuk van, mint az 
embereknek, ezért éjsza
ka igen jól látnak. A retina központi részén lévő csapok és pálcikák (látóreceptorok) száma és aránya kevés
bé éles és kevésbé jó színlátást tesz lehetővé. Szemük elhelyezkedése fajtánként változik. Sok vadászkutya - mint a whippetek és az agarak - szeme a koponya oldalán
 helyezkedik el, ami jó perifériás látást biztosít a vad űzésében. Más fajták szemei - mint pl. a vérebek és a boxerek - inkább a koponya elülső részén foglal helyet, ami viszont jó térlátást biztosít számukra. A kutyáknak van egy ún. "harmadik szemhéjuk" is, ami tulajdonképpen egy nyálkahártya-kettőzet a belső szemzugban, ami védi a szemet. Ezt nem tudják akaratlagosan mozgatni, de ha szemüket az izmok beljebb húzzák a szemüregbe, akkor ráhúzódik a szemgolyóra.  


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

ultui,.oé

zu7k8jl, 2018.02.09 09:26

iléoéihié

Tab

Nem mondom meg , 2017.01.07 16:00

Egy nagy szar

mac@socialreality.com

mac chapel, 2014.05.05 23:08

Hi,

Who can I speak regarding advertising today?

Thanks,